Dromen
Toen de Partij van de Arbeid onlangs 70 jaar bestond, sprak partijleider Diederik Samsom tijdens zijn congresrede over het onderwijs als ‘de belangrijkste investering die de overheid kan doen’. Een politiek correct statement, dacht ik, daar valt weinig aan te verliezen of te winnen. Gelukkig werd het ras beter, toen hij met veel emotie de Rotterdamse schoolleider Eric van ’t Zelfde aanhaalde. Van ’t Zelfde was de man die hem liet dromen.
In 2009, toen Van ’t Zelfde begon, was de Hugo de Grootschool een zeer zwakke school in een van de moeilijkste buurten van Nederland. Leegloop, slechte leeropbrengsten en belabberde examenresultaten voerden de boventoon. Chaos en criminaliteit regeerden op school. Maar, zo hield Samson de PvdA-leden voor, Eric van ’t Zelfde had een droom.
Hij ging van zijn school de beste school van Nederland maken. En hij zou daarvoor alles doen, ook al betekende het dat hij daarvoor de regels opzij moest zetten. Raddraaiers werden van school verwijderd en de docenten die niet mee wilden – en dat waren er best veel aanvankelijk – wachtten hetzelfde lot. En het mooie is, concludeerde Samson, hij slaagde daarin met vlag en wimpel. ‘De Hugo de Groot is nu de beste havo van Nederland en de beste vwo van Zuid-Holland. Met een slagingspercentage van 100 procent.’
Even moet Samson met dit voorbeeld ook gedacht hebben aan zijn eigen partij. De leegloop is immens en aan raddraaiers geen gebrek. Wordt van hem ook een dergelijk huzarenstukje verwacht? Hoe het ook zij: zijn verwondering klonk oprecht. Zeker toen hij het publiek voorhield dat de droom van Eric van ’t Zelfde verder gaat. Want hij ziet nu leerlingen zijn school binnen komen met een haast onoverbrugbare taalachterstand. En dus wil hij zijn school uitbreiden, met een basisschool bijvoorbeeld, voor kinderen vanaf twee jaar. Met meer aandacht voor taal, meer aandacht voor vaardigheden waar je in de rest van je leven plezier van hebt en meer weerbaarheid, empathie en respect voor elkaar. Een droom die Samson graag werkelijkheid ziet worden. Een paar dagen later had hij het in een interview in Trouw zelfs over 10 miljard extra voor het onderwijs. Ook al zullen we die belofte maar scharen onder het kopje ‘Vervroegde verkiezingsretoriek’.
Maar de droom van Van ’t Zelfde gaat in wezen niet over geld. Deze droom gaat over lef, over verantwoordelijkheid en betrokkenheid en over visie. Over jezelf niet langer verschuilen achter allerlei regels en wetten. De tijd is er echt rijp voor. Zowel de minister als de onderwijsinspectie hebben inmiddels al behoorlijk wat signalen uitgezonden dat eigen initiatieven bijzonder op prijs worden gesteld. Mits onderbouwd, maar daar is niet zoveel mis mee. Misschien kan het exclusieve interview dat we hadden met Eric van ’t Zelfde u nog op ideeën brengen. Welke droom laat u ontwaken?
Deze column is geschreven door
Frank Stienissen, PO Management
Frank Stienissen is hoofdredacteur van PO Management.
Frank Stienissen bekijkt het onderwijs met verwondering, een knipoog en een glimlach. Het boek Onderwijsvitaminen bevat een selectie van de columns die Frank de afgelopen jaren voor diverse onderwijsbladen geschreven heeft.
De onderwijsvitaminen zijn voor de werkvloer bestemd, voor de schoolleider en de leraar die het beste uit het kind én uit zichzelf wil halen. Ter lering en vermaak. Niet meer, niet minder. De aanbevolen wekelijkse dosering zorgt voor meer motivatie en inspiratie op school.
Met uw account kunt u het e-book Onderwijsvitaminen gratis downloaden op http://www.pomanagement.nl/whitepaper/179/.