Weg met de pannenkoekendag
De onderwijssector. Voor mij nog altijd met raadselen omgeven en in nevelen gehuld. Best gek eigenlijk. Ik heb een academische studie afgerond, gevolgd door een hbo-opleiding, ik heb zelf lesgegeven en schrijf al twintig jaar over het onderwijs. Desondanks zie ik mezelf als observant en voel ik me een buitenstaander.
Wat ik vooral niet begrijp, is waarom een land als Nederland, ontwikkeld en hoogopgeleid, er maar niet in slaagt basale aspecten van het onderwijs zoals reken- en leesvaardigheid op orde te krijgen. Ondanks alle professionals en adviseurs die in het onderwijs werkzaam zijn. Ondanks de bevlogenheid van alle leerkrachten en ib’ers om het maximale uit hun leerlingen te halen. Ondanks al die schoolleiders die zich iedere vier jaar moeten herregistreren en zich verder in hun vak bekwamen, bijvoorbeeld via een kenniskring. Wat doen we fout?
Wat als zoiets zou gebeuren in een bedrijf, vraag ik me vaak af. Dan raak je toch in no time al je klanten kwijt en ga je failliet? Hoeveel tijd hebben we nodig om onze zaken op orde te krijgen? Waarom lukt het in het buitenland wel? Sterker nog, waarom lukt het op de ene school wel en de andere niet?
Mijn oog viel op een artikel in een krant over basisschool Het Open Venster in Rotterdam. Daar, nota bene in de Rotterdamse achterstandswijk Lombardijen, blijkt het leesniveau wél op peil. Hoe dan? Volgens schoolhoofd Victor van Toer door “al die werkboekjes met vragen en opdrachten de deur uit te doen. Maak gewoon leesmeters. En stop met alle poeha eromheen.” De snuffelstage, de haventour, de pannenkoekendag en zelfs de Boekenweek: Het Open Venster doet er niet meer aan mee.
Ik ben op zoek naar mooie verhalen. Verhalen van eigenwijze en eigengereide schoolleiders, die tegen de verdrukking in prima opbrengsten genereren op het gebied van rekenen en taal. Doe jij het anders dan je collega’s? Scoor je significant beter dan je collega’s binnen dezelfde stichting? Heb je gewaagde keuzes gemaakt? Dan wil ik daar het fijne van weten. Stuur een mailtje naar info@pomanagement.nl, doe daarin beknopt je verhaal en plan alvast een afspraak bij de kapper in, want ik ga ook foto’s van je maken. Wie weet sta ik dan binnenkort wel bij je op de stoep – en jij straks op de cover van de volgende PO Management!
Deze column is geschreven door
Martin van Rooij, PO Management
Martin van Rooij is onderwijsjournalist en lid van de redactie van PO Management.