Zelfsturing in de klas. Zo doe je dat!
8 aanraders
Christian van den Brekel
In deze TIBtool ontdek je o.a. welke leerkrachtvaardigheden er nodig zijn om zelfsturing te stimuleren en hoe je als schoolleider of IB’er de schoolvisie op zelfsturing het beste kunt onderzoeken binnen je team. Zelfsturing in de klas sluit aan bij onderwijsvernieuwingen, waarbij de leerling steeds meer regisseur wordt van zijn eigen leerproces.
Recensie
Zelfsturing kan ‘wortelschieten en groeien’ wanneer leerlingen frequent de kans krijgen hun cognitieve en metacognitieve vaardigheden expliciet te ontwikkelen. Dit betekent dat je niet alleen veel aandacht moet schenken voor de aanpak van vraagstukken, maar leerlingen vooral ook moet uitdagen om na te denken over de manier waarop zij het beste kunnen leren.
Dit praktische boek staat vol handige tools en behandelt het onderwerp zelfsturing in 8 hoofdstukken:
- De basis: versterken executieve functies
- Zelfsturing in relatie tot metacognitie
- Evalueren om te leren
- Efficiënte inzet van leerstrategieën
- Leerkrachtvaardigheden en zelfsturing: wat werkt effectief?
- De rol en functie van toetsen bij zelfsturing
- Doelmatig inrichten van de leeromgeving
- Onderzoe de schoolvisie op zelfsturing: waar staat je team?
Met name het laatste hoofdstuk is ook interessant voor schoolleiders. Het biedt handvatten om zelfsturing als onderwerp op te nemen in het scholingsplan en in de vorm van een PLG nader te onderzoeken.
Christian van den Brekel is werkzaam als meerscholendirecteur bij stichting INNOVO. Eerder heeft hij gewerkt als leraar, IB’er, locatiedirecteur en (integraal) directeur op diverse basisscholen in Midden-Limburg. Daarnaast is hij werkzaam geweest voor de Stichting Beroepskwaliteit Leraren en heeft hij deelgenomen aan onderwijsprojecten als ‘Balintmethode’ (Leraar24) en ‘Inspirator’ (RdMC, Open Universiteit).
Deze recensie is geschreven door
Redactie PO Management, PO Management
De redactie van PO Management bestaat uit onderwijsjournalisten en schrijft artikelen voor het bookmagazine en voor de website. Scholen en schoolbesturen kunnen tips voor de inhoud mailen naar info@pomanagement.nl.