SLO Congres
22 november 2024Op vrijdag 22 november vindt het SLO-congres plaats, met als thema ‘Actualisatie kerndoelen en examenprogramma’s’.
De afgelopen twee jaar is er hard aan gewerkt om de kerndoelen voor primair onderwijs, onderbouw voortgezet onderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs te actualiseren. Ook de examenprogramma’s voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs zijn voor veel vakken herzien. Natuurlijk zijn we dan nog niet klaar: in 2024 en de daaropvolgende jaren worden de conceptkerndoelen en -examenprogramma’s beproefd in de onderwijspraktijk voordat ze worden vastgelegd in de wet. Ook starten we met de actualisatie van andere vakken. Maar in november 2024 komt veel samen. Tijdens het congres geven we een toelichting op alles wat we gemaakt hebben. En laten we zien wat dit geactualiseerde curriculum voor scholen betekent.
Laat je inspireren door het verhaal van staatssecretaris Mariëlle Paul, de keynote van rector Luc Sluijsmans en Sofie van den Enk als dagvoorzitter. Daarna volgen uiteenlopende interessante lezingen en sessies. Schuif aan bij Merel van Vroonhoven, Dominique Sluijsmans of Bart Heeling. Dompel jezelf onder in de wereld van schrijfvaardigheid, praktijkgerichte programma’s havo en vmbo, basisvaardigheden voor het jonge kind, curriculumontwikkeling en meer. Je stelt je eigen programma samen door je aan te melden voor lezingen en sessies die voor jou relevant zijn.
Ga naar de website
Werken met AI in het onderwijs
13 januari 2025Artificiële intelligentie (AI) heeft steeds meer impact op het onderwijs. Bovendien heeft het de potentie om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen en werkdruk te verminderen. Maar om AI betekenisvol te gebruiken, moet je op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen, gevaren en praktische toepassingen ervan. Want wanneer is AI van toegevoegde waarde voor jou, je collega's en je leerlingen? Met welke competenties zet je AI succesvol in op school? En hoe beïnvloedt AI de veiligheid op school? Tijdens dit congres komt dat allemaal aan de orde.
Ga naar de website
OnderwijsInzicht 2025
17 januari 2025Wat staat het onderwijs te wachten op digitaliseringsgebied en hoe kun jij je hierop voorbereiden? Snelle technologische ontwikkelingen hebben impact op het onderwijs, dat ervaren we nu al bijna dagelijks.
Het is belangrijk om te onderzoeken welke kant dit opgaat. Waar liggen kansen voor lesgeven en organiseren, waar ‘zal het zo’n vaart niet lopen' en waar is juist nú actie nodig van de sector om ontwikkelingen bij te sturen en de dingen anders te gaan organiseren? Denk hierbij ook aan privacy, beveiliging, ethische vraagstukken en de invloed van artificial intelligence.
OnderwijsInzicht 2025 gaat over het nu én over de toekomst. Het congres biedt daarbij geen glazen bol. Maar kijken naar relevante thema's en realistische scenario's is nuttig en nodig, juist om beter voorbereid te zijn op die toekomst.
Ga naar de website
Landelijke IB/KC-dag 2025
11 maart 2025Dit evenement voor intern begeleiders en kwaliteitscoördinatoren staat dit jaar in het thema van 'vakspecialistisch begeleiden'.
De basisvaardigheden taal en rekenen vormen de fundamenten van het onderwijs op de basisschool. Het ontwikkelen van sterke taal- en rekenvaardigheden is cruciaal voor de verdere schoolloopbaan en het dagelijks functioneren van leerlingen.
Als IB/KC’er speel je een cruciale rol in het coachen/ begeleiden van leerkrachten bij het goed vormgeven van het onderwijs. Dat is geen eenvoudige taak. Je hebt daarvoor onder andere zelf ook kennis nodig van de verschillende leerlijnen. Wat zijn cruciale momenten in de ontwikkeling? Wat zijn sterke didactische vaardigheden?
Allemaal kennis en kunde die van belang is in de rol van IB/KC’er.
Op de 8e landelijke IB/KC-dag is de focus daarom vakspecialistisch begeleiden. De sprekers nemen je mee in een specifiek vakgebied of op het coachen/begeleiden in het algemeen. Verdiep jezelf deze dag in de aparte vakken zoals rekenen, schrijven, lezen of leer meer over liefdevol en confronterend coachen en onderlinge relaties.
Ga naar de website
ADHD in context - jaarlijks congres
20 maart 2025Het centrale thema van dit congres is de invloed van ADHD op het dagelijks leven en de rol van omgevings- en maatschappelijke factoren. Daarnaast zal er gesproken worden over de kansen en risico's van social media voor mensen met ADHD, waarbij zowel positieve als negatieve effecten worden besproken. Een ander belangrijk onderwerp is het voorkomen van overdiagnostiek van ADHD bij kinderen. Er volgen methoden en strategieën om te zorgen dat ADHD correct wordt gediagnosticeerd, zonder overdiagnose en onnodige behandelingen. Ook het systemisch werken bij ADHD komt aan bod, waarbij ADHD wordt bekeken vanuit het individu en zijn relaties met gezin, school en andere omgevingsfactoren. Verder zal er aandacht worden besteed aan de impact van ADHD op verschillende levensgebieden, waarbij deskundigen deze impact analyseren en bespreken hoe hiermee omgegaan kan worden. Tot slot worden strategieën gepresenteerd voor het omgaan met impulsiviteit en hyperactiviteit in de klas, wat vooral relevant is voor leraren en opvoeders die effectieve methoden zoeken om een ondersteunende leeromgeving te creëren.
Tijdens het congres zullen ervaren onderzoekers en praktijkexperts uitvoerig stilstaan bij de deelaspecten van ADHD en de bijbehorende problemen. Naast het delen van kennis worden ook concrete handvatten aangereikt die direct inzetbaar zijn in de praktijk.
Ga naar de website
Heldenkracht - AVS Schoolleiderscongres
21 maart 2025Nee, je ziet jezelf vast niet als held. Toch verdedig en bescherm je als schoolleider vrijwel dagelijks de belangen van de kinderen en je team. Dat je daarvoor soms ingewikkelde knopen moet doorhakken of tactisch moet manoeuvreren, weten we bij AVS. We weten ook dat praktisch elke schoolleider daarbij soms wel een portie ‘heldenkracht’ kan gebruiken. Heldenkracht in de vorm van de energie om problemen daadkrachtig te tackelen of als bron van moed om lastige beslissingen te nemen. Maar heldenkracht kun je ook aanboren door gevoed te worden met inspiratie of praktische tips, zodat je tot slimme oplossingen kan komen. Kan jij wel wat heldenkracht gebruiken? Kom dan vrijdag 21 maart naar het AVS Congres in Nieuwegein. Laten we met elkaar die dag gebruiken om samen die stille, soms onzichtbare kracht van schoolleiders zichtbaar te maken, te versterken en te vieren.
Ga naar de website